Redresor
Redresor

Redresor

Un redresor este un dispozitiv electric,care prin procesul de redresare, transforma curentul alternativ in curent continuu. Pentru alimentarea circuitelor electronice şi a altor consumatoare de curent continuu este necesară obţinerea energiei de curent continuu prin redresarea tensiunii alternative de la reţea. Circuitul care realizează această transformare se numeste redresor.

Un redresor poate fi redresor comandat, care da la iesire o tensiune reglabila si redresor necomandat, care da la iesire o tensiune fixa. Mai poate fi clasificat si dupa tipul tensiunii alternative redresate si anume redresor monofazat sau polifazat. Dupa numarul de alternante ale curentului alternativ pe care le redreseaza redresorul poate fi monoalternant sau bialternant.

In functie de natura sarcinii, redresorul poate fi cu sarcina rezistiva, inductiva sau capacitiva.

Schema de bloc a unui redresor contine :

   • transformator de retea, cu rolul de a reduce tensiunea retelei de la o anumita valoare la una convenabila;

   • redresor

   • filtru de netezire, cu rolul de netezire a pulsatiilor, tensiunea redresata avand o forma apropiata de cea continua;

   • rezistenta de sarcina.

In unele cazuri, schema de bloc e completata de un etaj suplimentar de stabilizare si reglare a tensiunii continue obtinute. Sau in alte cazuri, unele componente pot lipsi, ca de exemplu transformatorul de retea sau filtrul de netezire, in cazul unde se foloseste tensiune pulsatorie.