Cauzele principale a descarcari complet ale unui acumulator auto

Un acumulator auto este special conceput pentru a asigura aprinderea motorului si pornirea masinii. Restul componentelor sistemului electric precum luminile, transmisia, sistemul audio si climatizarea pot functiona, pentru scurt timp si daca bateria se descarca. Motorul le va alimenta si va reincarca bateria.

Prin urmare, un acumulator auto are un rol esential. Daca esta nu este functional, motorul nu va putea porni. Soferii trebuie sa stie sa identifice potentialele probleme pentru a putea conduce in siguranta.

Defectiuni uzuale pe care le poate avea un acumulator auto

In cazul in care motorul nu porneste sau are loc doar o scurta aprindere, problema poate fi un aumulator descarcata. Este important sa intelegi ce a condus la descarcarea ei pentru a evita asemenea situatii frustrante. Urmatoarele aspecte pot cauza functionare defectuoasa a unui accumulator auto:

  1. Uitarea farurilor aprinse

Un acumulator auto poate sustine doar pentru scurt timp functii electrice precum sistemul de iluminat. In cazul in care uiti, peste noapte, farurile aprinse, este posibil ca dimineata sa te confrunti cu o baterie descarcata.

  1. Probleme electrice

Cabluri defecte sau alte probleme electrice pot conduce la „scurgeri parazitare” adica la consumarea bateriei chiar si in momentul in care alimentarea este oprita. Prin urmare, poti discuta cu un electrician auto pentru a face o verificare a sistemului de incarcare si consumul in stationare.

  1. Probleme ale sistemului de incarcare

In cazul in care un acumulator auto continua sa se descarce chiar si in timpul mersului, cel mai probabil exista o defectiune a sistemului de incarcare.

  1. Temperaturi foarte scazute sau ridicate

Aceste conditii meteo pot prelungi timpul de incarcare necesar sau pot impiedica bateria masinii sa se incarce corespunzator. Verifica aparitia coroziunilor sau altor probleme ce au loc in perioade cu temperaturi extreme.

  1. Multe calatorii scurte

Drumurile foarte scurte si repetate nu permit unui acumulator auto sa se incarce deci este posibil sa te trezesti cu surprize neplacute din partea acestuia.

  1. Aparitia coroziunilor

In cazul in care masina nu porneste imediat ori bateria nu se incarca in mod corespunzator, cablurile pot fi corodate. Praful si punctele de coroziune de pe baterie pot fi curatate cu ajutorul unei periute de dinti.

Semne ale defectarii unui acumulator auto

In cazul in care acumulatorul auto este in curs de defectare, vei intalni unul dintre semnele de mai jos. Un mecanic poate sa faca un test si sa stabileasca daca si ce problema exista.

  • Intesitatea farurilor este mai scazuta, fara a exista o cauza mecanica;
  • Motorul porneste mai greu;
  • Aparitia unor explozii la motor, semn ce nu trebuie ignorat deoarece o baterie in curs de defectare poate arunca scantei care ajung in cilindrii masinii si genereaza mici explozii;
  • Un sunet de tipul „click” in momentul punerii cheii in contact, semn ce arata ca este transmis un nivel redus de curent electric spre electromotor.

Pornirea unei masini

Daca masina ta nu porneste din cauza bateriei descarcate, poti rezolva aceasta problema cu ajutorul unor cabluri de transfer curent si o alta masina functionala.Cablurile transfera curent de la bateria autovehiculului fara probleme pentru a porni motorul, care apoi va reincarca bateria. Acest lucru se recomanda numai daca este clar ca bateria s-a descarcat cum este cazul in care ai uitat farurile aprinse peste noapte.

Tine cont si se faptul ca nu toate vehiculele pot fi pornite astfel. Intai verifica indicatiile din cartea masinii. Mai ales daca procedura nu este efectuata corect poti distruge anumite parti ale sistemului electric. Tine cont de urmatoarele:

  1. Ai grija sa ai mereu, la indemana, cabluri de transfer curent. In cazul in care intampini probleme, nu vei mai pierde timp cautand.
  2. Parcheaza masina cu botul spre masina de la care vei alimenta, astfel incat motoarele sa fie aproape. In caz contrar, cablurile de transfer curent este posibil sa nu fie suficient de lungi pentru a ajunge de la o baterie la cealalta.
  3. Trage frana de mana si activeaza luminile de avarie.
  4. Fixeaza intai clemele cablului rosu la terminalul „+” al bateriei descarcate, apoi la cel al bateriei functionale de la celalalt vehicul.
  5. Fixeaza clemele cablului negru la terminalul negru al bateriei functionale. Celalalt capat al cablului se ataseaza unei parti nevopsite, metalice a motorului tau.
  6. Porneste masina de asistenta si las-o sa functioneze cateva momente pentru a incarca bateria descarcata.
  7. Incearca sa pornesti motorul.
  8. Deconecteaza intai clemele negre si apoi pe cele rosii.
  9. Pastreaza masina pornita si pleaca la un drum cu ea pentru a reincarca bateria.